Najbardziej klasyczne muffiny czyli z jagodami - moje pachną gałką muszkatołową i cynamonem, są mocno wilgotne i owocowe. Można oczywiście jagód dać mniej, wtedy będą bardziej suche i mniej gliniaste... ale po co? ;-) Fantastyczne do kawy (jak to muffinki), bardzo szybkie i łatwe (jak to muffinki) i długo świeże, dzięki dużej ilości owoców. Polecam!!!
Muffiny z jagodami
15 muffinów
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Składniki:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej (świeżo startej)
szczypta soli
175g jogurtu naturalnego
1/4 szklanki mleka
100 g masła
1 jajko
pół opakowania zamrożonych jagód (150g)
2 łyżki cukru trzcinowego
1. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C. Roztapiamy masło i chłodzimy je do temperatury pokojowej.
2. W dużej misce mieszamy suche składniki oprócz brązowego cukru (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy). W mniejszym naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem, jogurtem i schłodzonym już masłem, po czym wlewamy do sypkiej mieszanki.
3. Mieszamy całość rózgą bądź łyżką. Do jednolitej masy wsypujemy zamrożone jagody, mieszając delikatnie i w miarę równomiernie.
4. Masą wypełniamy foremki, najlepiej do 2/3 wysokości. Wstawiamy do gorącego piekarnika, po 15 minutach posypujemy muffinki brązowym cukrem i dopiekamy jeszcze 7 minut. Większość studzimy na kratce, ale ja muszę od razu jednego pochłonąć, bo tak obłędnie pachnie...
5 komentarze:
Skąd tu wziąć teraz jagody. Z wielką chęcią bym sobie zjadła trochę, nawet takich mrożonych.
ojej jakie cudne! Masz racje - jagód nigdy mało.
jakie pyszniaste... mniam:)
Wyglądają super, jak pozlepiane crunchy. Zazdroszczę Ci ich ;-)
wspaniale się prezentują... tak letnio :)
Prześlij komentarz