Potrzebowałam szybkiego ciasta do herbaty z przyjaciółką. Takie, które może sobie stygnąć po drodze, kiedy ja w dzikim pędzie będę leciała na miejsce spotkania i się nie rozpadnie pod wpływem dziur na drodze :-) A że muffinki chwilowo mi się znudziły...
Ciasto z chrupiącą posypką
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30-40 minut
Posypka:
90g ciemnego cukru
75g mąki pszennej
60g masła
200g drobno posiekanej czekolady
60g posiekanych orzechów włoskich
Ciasto:
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100g masła
200g kremówki
150g cukru (w tym waniliowy)
2 jajka
1. Rozgrzewamy piec do 180 stopni (termoobieg). Przygotowujemy posypkę: mieszamy cukier z mąką, dodajemy masło i zagniatamy kruszonkę, na koniec dosypujemy orzechy i czekoladę i krótko mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
2. Ciasto: mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i solą, w większej misce ucieramy masło z cukrem i śmietaną na gładki krem, dodajemy jajka, a do gotowej masy powoli sypką mieszankę.
3. Połączone ciasto przekładamy na blachę (im większa tym ciasto będzie cieńsze, a więcej będzie posypki...). Posypujemy czekoladowo-orzechową kruszonką i pieczemy 30-40 minut (zalezy od grubości ciasta), aż włożona w ciasto wykałaczka będzie sucha po wyjęciu.
4. Wyjmujemy, studzimy chociaż troszkę i z jeszcze ciepłym wsiadamy do samochodu i pędzimy na miejsce spotkania zanim ten obłędny zapach kompletnie nami zawładnie...
Jest to modyfikacja kolejnego z przepisów zawartych w Złotej Księdze Czekolady.
3 komentarze:
Ekstra! Szybkie, proste...i jak się prezentuje!!! Zapisuję!
smakowite, a ta posypka kuszaca:)
na spotkania z przyjaciółką wypieki są rewelacyjne. szczególnie takie niezapowiedziane, bo sprawiają, że ta druga osoba uśmiecha się od ucha do ucha na ich widok. Jestem pewna, że Twoja przyjaciółka też miała taki uśmiech, gdy ujrzała i posmakowała tego ciasta :)
Prześlij komentarz