Po baklavie zostało mi kilka arkuszy ciasta filo, musiałam je jakoś wykorzystać :-)
Ruloniki z serem i szynką
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Składniki:
5-6 akruszy ciasta filo
30g stopionego masła
8 plasterków szynki
15dag tartego sera
łyżka musztardy
łyżka sezamu
1. Arkusze układamy jeden na drugim, nastepnie przekrawamy na pół, a każdy z prostokątów po skosie, na trójkąty i lekko nacinamy (3-5cm) na środku podstawy.
2. Smarujemy większością masła i posypujemy serem. W najszerszym miejscy kładziemy po 2 plasterki szynki, które smarujemy musztardą, możemy dodatkowo posypać odrobiną sera. Zwijamy zaczynając od najszerszej strony, podobnie jak croissanty.
3. Gotowe ruloniki smarujemy resztą masła, posypujemy sezamem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Podajemy gorące.
3 komentarze:
niesamowicie apetycznie wygląda :)
Ooo, coś dla mnie.
Ciasto filo jakoś przemawia do mnie znacznie bardziej z tej słonej strony ;)
wspaniale wyglądają takie zawiniątka :)
Prześlij komentarz