Z całych Świąt Bożego Narodzenia najbardziej lubię przygotowania: wybieranie i pakowanie prezentów i pieczenie pierników właśnie. Całe mieszkanie pachnie wtedy świątecznie :-) A że w tym roku dostałam przepiękne foremki to zabawa była przednia!
Pierniczki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: po 10 minut na porcję
Sezonowanie: 1-2 dni ciasto; 2-3 tygodnie gotowe pierniczki
Składniki:
50 dkg mąki
20 dkg miodu
20 dkg miodu
10 dkg cukru
5 dkg masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
5 dkg masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
przyprawa do piernika
1-2 łyżeczki kakao (opcjonalnie - dodaję, żeby pierniczki miały ładniejszy ciemniejszy kolor)
1-2 łyżeczki kakao (opcjonalnie - dodaję, żeby pierniczki miały ładniejszy ciemniejszy kolor)
2. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni.
3. Gotowe dobrze schować przed łasuchami i odstawić do skruszenia na co najmniej 2-3 tygodnie, ozdobić lukrem, czekoladą...
Przepis pochodzi od Komarki: http://everycakeyoubake.blogspot.com/2007/12/festiwal-pierniczkw-i.html
7 komentarze:
Pierniczki wielce urokliwe, a nadane im imię - Piernikoty - wprost fenomenalne! Gratuluję umiejętności kulinarnych i wspaniałego poczucia humoru:) Pzdr i wesołych Świąt Aniado
Świetne są :) Wszystkie pozy zaobserwowałam u mojego kota ;) Pozdrawiam przedświątecznie!
Jakie ładne !! Świąteczne Piernikoty i Piernimyszy też są :)
ale sa sliczne:)
ale kociarnia , no cudowna
kociaki są urocze. szczególnie ten zwinięty w kłębek.
pięknych świąt..
Super piernikoty! Wesołych Świąt
Prześlij komentarz