Właściwie z wyglądu przypomina strudel, ale ten kojarzy mi się raczej z ogromem pracy niż z ciastem robionym na szybko... Stąd, a także z powodu uzytego ciasta uznałam, że jednak określenie baklava będzie mu bliższe :-) Dość prosty i szybki, a równocześnie całkiem wyszukany deser, zdecydowanie polecam!
Baklava z gruszkami
Czas przygotowania: 15 minut + rozmrażanie ciasta (2h)
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki:
10-12 arkuszy rozmrożonego ciasta filo
100g masła
4 gruszki
150g migdałów
150g cukru
łyżka zmielonego cynamonu
100ml wody
50g miodu
3 goździki
1. Topimy masło, siekamy migdały i mieszamy je z cukrem i cynamonem. gruszki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki.
2. Układamy 5-6 arkuszy ciasta, smarujemy 1/3 masła, posypujemy połową gruszek oraz połową mieszanki. Przykrywamy pozostałym ciastem, ponownie smarujemy masłem i posypujemy pozostałymi składnikami. Zwijamy w rulon i smarujemy resztą masła.
3. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem. W rondelku rozpuszczamy miód z wodą, wkładamy goździki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.
4. Po wyjęciu z piekarnika polewamy ciasto syropem. Podajemy samo albo z lodami waniliowymi, na zimno, na ciepło...
3 komentarze:
cudne słodkości.
bOMBA! i NAZWA TEŻ MI DO CIASTA PHILLO PASUJE. jUŻ OD JAKIEGOŚ CZASU NOSZE SIĘ Z ZAMIAREM SROBIENIA TAKIEGO STRUDLA Z SUSZONYMI SLIWKAMI, ALE KOMPOZYCJA GRUSZEK I MIGDAŁÓW MOŻE TERAZ ZIMA BARDZIEJ NA CZASIE . POZDRAWIAM. kINGA
ciekawa wersja i bardzo apetyczna
Prześlij komentarz