Pyszne połączenie brokuła, słodkiej gruszki i pikantnego niebieskiego sera. A dodatek tymianku sprawia, że cały dom nabiera cudnego aromatu.
Tarta z gruszką i brokułem
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Składniki:
225g mąki
100g zimnego masła w kawałkach
ok. 100ml zimnej wody
gruszka
różyczki z połowy brokuła
pół cebuli
100g niebieskiego sera
jajko
łyżeczka świeżego tymianku
3 łyżki śmietany
sól, pieprz, oliwa
1. Z mąki, odrobiny soli i masła zagniatamy kruszonkę, dolewamy po trochę wody, aż powstanie kruche ciasto, które chłodzimy w lodówce ok. 20-30 minut.
2. Cebulę siekamy, szklimy na oliwie, dodajemy tymianek i dusimy jeszcze 5 minut, odstawiamy do schłodzenia. Różyczki brokuła gotujemy na parze 5 minut, gruszkę obieramy i kroimy na kawałeczki, ser kruszymy i dodajemy do cebuli. Rozgrzewamy piec do 180-190 stopni (termoobieg, opcjonalnie z grzaniem od góry)
3. Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną (możemy tez wyłożyć papierem do pieczenia, ale w przypadku karbowanych boków nie jest to łatwe zadanie...). Wyklejamy ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
4. Cebulę z tymiankiem i serem mieszamy ze śmietaną i rozbełtanym jajkiem, dodajemy troszkę soli i pieprzu. Na spodzie układamy różyczki brokuła i kawałki gruszki, polewamy masą i pieczemy ok. 20-25 minut. Podajemy gorące i pachnące!
5 komentarze:
Świetny pomysł, by do klasyki gruszka-roquefort dodać brokuły :) Domyślam się,że faktycznie zapach tymianku jest nieziemski. Pozdrawiam!
Bardzo ciekawe połączenie smaków! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
z chęcią przetestowałabym takie połączenie :)
pyszne polaczenie smakow:)
Wykorzystałam niedawno to połączenie w zupie. Była świetna. Tym bardziej muszę zrobić tę tartę.
Prześlij komentarz