Przepyszna dość kwaśna szarlotka na półkruchym spodzie, z orzechową nutą. Idealna do herbaty, koniecznie podana dla osłody z gałką lodów waniliowych, cynamonowych, orzechowych..........
Szarlotka z orzechową kruszonką
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki ciasta:
175g mąki
25g cukru
100g masła
żółtko
łyżka śmietany
1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
1kg antonówek
cukier waniliowy + 3 łyżki cukru*, cynamon, goździki, skórka pomarańczowa, 2 łyżki masła
Kruszonka:
garść orzechów włoskich, 3 łyżki cukru, ok. 1/2 szklanki mąki, 50g masła
*jeśli chcemy uzyskać słodszą wersję dobrze jest użyć słodszych jabłek pół na pół z antonówkami i dorzucenia pół szklanki cukru
1. Zagniatamy krótko ciasto i wkładamy do lodówki.
2. Jabłka obieramy i szatkujemy, dusimy na roztopionym maśle ok. 10 minut wraz z przyprawami. Na koniec warto wyłowić goździki, jeśli uda nam się jakieś dostrzec.
3. Siekamy drobno orzechy, mieszamy z cukrem i mąką, a następnie zagniatamy kruszonkę. Jeśli jest zbyt zbita dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt sypka - więcej masła.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg + grzanie od góry). Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy spód ciastem, dalej kładziemy masę z jabłek. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 30-40 minut, jeśli ciasto zbytnio się rumieni zmniejszamy temperaturę lub wyłączamy grzanie od góry.
6 komentarze:
Z taką kruszonka to musi być pyszna :)
Z kruszonką i z lodami,mniaaam:)
z gałą lodów.. cudowności :-)
gałką*
mmm aż mi zapachniało :)
rozpływam się od samego patrzenia... ;]
Prześlij komentarz