this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Zupa cebulowa






Cóż lepszego może być na paskudną jesienną pogodę?

Zupa cebulowa

Czas: ok. 20 minut przygotowanie + 2h gotowanie

1kg cebuli (złotej i czerwonej 2:1)

1l bulionu drobiowo-wołowego
200ml białego wina
150g masła
2 łyżki mąki
kilka ząbków czosnku, gałązki tymianku i szałwi, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach
Do smaku: sól, sos Worcestershire, ocet balsamiczny, pieprz cayenne (słowem – co komu pasuje, byle nie za dużo)
Kromki bagietki (niekoniecznie świeżej, świetnie spisała się bagietka z cebulą domowej roboty z przepisu Liski)
Ser (gouda, gruyere, etc)


1. Cebule kroimy w piórka lub półtalarki i smażymy partiami na maśle do momentu, kiedy będzie mocno zeszklona i lekko przyrumieniona. U mnie były to trzy partie, za każdym razem dodawałam kawałek masła.


2. Usmażoną cebulkę odsączamy z masła i przekładamy do średniego garnka, zalewamy połową wina, drugą jego część wlewamy na patelnię i zeskrobujemy cały smak, który na niej pozostał. Wlewamy do garnka i dusimy cebulę kilka minut. Dodajemy bulion, czosnek i zioła, gotujemy pod przykryciem 1,5-2 godziny.

3. Pod koniec doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką (najlepiej rozprowadzić ją w szklance zupy, po czym wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia i po 5 minutach wyłączyć).



 
4. Przed podaniem wlewamy zupę do misek, układamy na niej stostowane kromki, posypujemy serem i zapiekamy do rozpuszczenia sera (kilka minut przy funkcji grill). Gorące miseczki z zupą podajemy na talerzach. Bagietkę przed posypaniem serem można też natrzeć czosnkiem, ja się powstrzymałam. Tym razem ;-)




 




2 komentarze:

Kaha pisze...

To będzie pierwsza zupa, jaką zaserwuję moim bliskim w 2010 roku. Wygląda pysznie. No i wpisuję się na listę stałych bywalców. Pozdrawiam serdecznie i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT !!!

Dorota pisze...

Bardzo się cieszę i życzę smacznego!

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails