this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Najprostsze Tapas czyli Tortilla Espanola




Tapa to po hiszpańsku przykrycie, a tapas to dania podawane niegdyś na małych talerzykach przykrywających kieliszki wina czy piwa, chroniąc napoje przed muchami. Właściwie każde przekąska, którą można wygodnie jeść jedną ręką może stać się tapas. Do najpopularniejszych należą oliwki, wędliny i sery, kalmary, małe ośmiorniczki oraz tortilla.
Do moich ulubionych - tortilla właśnie (poniżej w oryginalnym przepisie czyli tortilla espanola oraz katalońska sałatka z pieczonych warzyw escalivada.

Tortilla Espanola

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 12-15 minut


3 jajka
3 ziemniaki
średnia cebula
ząbek czosnku
olej i oliwa do smażenia
szczypta soli
szczypta chili


1. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w niewielkie kawałki (najpierw na połówki lub ćwiartki, potem plasterki, nie grubsze niż pół centymetra). Czosnek drobno siekamy.

2. Rozgrzewamy grubą warstwę (ok. 1 cm) oleju pół na pół z oliwą na niewielkiej patelni, wrzucamy ziemniaki i smażymy aż zmiękną. Dodajemy czosnek i cebulę i mieszamy do zeszklenia tej ostatniej. Odcedzamy na sicie.

3. Kiedy ziemnaki przestygną (nie muszą być zimne, ale lepiej jeśli są najwyżej lekko ciepłe) ubijamy w misce jajka z solą i chili do smaku, dodajemy ziemniaki z cebulą i mieszamy.

4. Na patelni znów rozgrzewamy olej, tym razem tylko tyle, żeby przykrył dno i wlewamy masę, zmniejszając grzanie pod naczyniem. Smażymy pod przykryciem ok. 8-10 minut, do momentu, kiedy jajka się zetną.

5. Sprawdzamy, czy tortilla łatwo odchodzi od dna, po czym przykrywamy patelnię talerzem i ostrożnie odwracamy razem tak, aby torilla została na talerzu. Następnie delikatnie zsuwamy ją z powrotem na patelnię i smażymy jeszcze 5 minut z drugiej strony.

Tortillę można podawać na wiele sposobów, na zimno, na ciepło... Na stołówce uniwersytetu w Barcelonie robi się z niej kanapki, smarując zimną majonezem i przekładając serem, szynką, sałatą i pomidorem. Mój ulubiony lunch :-)

Uwaga! Odwracanie brzmi okropnie, ale wcale nie jest takie straszne, po prostu wymaga wyczucia. Przy drugim podejściu na pewno wyjdzie. Trzeba uważać, żeby odwracając patelnię nie polać się rozgrzanym tłuszczem. Jeśli za bardzo nam się przypiecze na początku, a nie zetnie całkowicie, można proces odwrócić - najpierw lekko ją zsunąc na talerz, a potem nakryć patelnią z drugiej strony. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails