Nie przepadam za sernikami, za to mój mąż je uwielbia. Ja wolę tarty...
Pomysł połączenia wyszedł całkiem ciekawie, ale raczej wątpię, żeby przypadł do gustu dzieciom. Spód jest bardziej kakaowy niż czekoladowy, masa jest delikatna, a śliwki wprowadzają ciekawy zamęt w smaku, określiłabym go jako wytrawny.
Sernik wytrawnie ze śliwkami
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia ciasta: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
100g mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
50g masła
1 łyżka śmietany (18%)
1 żółtko
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
50g masła
1 łyżka śmietany (18%)
1 żółtko
175g białego sera na sernik
60g kremówki
25g cukru
15g cukru waniliowego
żółtko
60g kremówki
25g cukru
15g cukru waniliowego
żółtko
garść śliwek (mogą być mrożone)
alkohol do skropienia (nalewka miodowa, whisky, brandy, etc)
alkohol do skropienia (nalewka miodowa, whisky, brandy, etc)
1. Śliwki skrapiamy alkoholem (jeśli są mrożone, najpierw pozwalamy im odmarznąć) i odstawiamy na min. godzinę.
2. Mąkę mieszamy z cukrem, solą, kakao i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto z posiekanym masłem, żółtkiem i śmietaną. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki do schłodzenia (wystarczy 20 minut w zamrażarce albo 40 minut w lodówce; ja zrobiłam ciasto kilka godzin wcześniej). Kremówkę ubijamy z połową cukru na sztywno, dodajemy resztę cukru, żółtko i ser, również można to zrobić kilka godzin wcześniej.
3. Ciasto wałkujemy i wyklejamy nim foremki na tartaletki (przy średnicy 12cm wychodzą 4, jeśli robimy jedną dużą tartę ciasta wyjdzie mniej), dziurkujemy widelcem i pieczemy 7 minut w 190 stopniach.
4. Na lekko upieczone ciasto wykładamy odsączone śliwki i masę serową, pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 150 stopni, jeśli lubimy sernik zarumieniony, na ostatnie 5 minut podkręcamy temperaturę do 170 stopni.
5. Prawdopodobnie należałoby je wystudzić przed podaniem, ale kto się oprze temu zapachowi...?
3 komentarze:
Mniam! Śliwki! Ser! Tarta! Czy moge napisać wrednie że chce więcej przepisów na Twoim blogu? No wiem że poganiam ale co tam:).
Bardzo ladnie sie prezentuje :) Ach serniki...
super pomysł! na pewno jest pyszne :))))
Prześlij komentarz