this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Obłędny krem z porów z gruszką



Nabrałam ochoty na krem z porów. Przeszukałam przepisy, ale ciągle mi czegoś było mało, chciałam, żeby Mój krem miał łagodny, lekki posmak słodyczy. Z pomocą przyszła Gruszka.
Wyszedł fantazniczny, jak mawiała kiedyś pewna mała dziewczynka ;)

Krem z porów z gruszką

Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia i gotowania: 15 minut
Przecieranie: 5-10 minut

3 pory
1 gruszka
30g masła
0,5l bulionu drobiowo-warzywnego
3 łyżki śmietany 18%
sól, gałka muszkatołowa

Na grzanki:
kilka kromek chleba razowego
delikatny ser z błękitną pleśnią (np. Cambozola, Valbon Bleu)

1. Pory pozbawiamy suchych i zwiędniętych części, kroimy na plasterki ok. 0,5cm. Gruszkę kroimy w średnią kostkę.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pory i dusimy pod przykryciem, aż zaczną się pocić (ok. 5 minut), dodajemy gruszkę i mieszamy. Wlewamy połowę bulionu, z powrotem przykrywamy i dusimy 7 minut, po czym dolewamy pozostały wywar.

3. Miksujemy zupę za pomocą blendera. W szklance mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, po czym wlewamy mieszankę do garnka, doprawiamy i wyłączamy.

Wersja dla Niecierpliwych: zupa jest właściwie gotowa.
Wersja dla Estetów: przecieramy zupę przez sito dla uzyskania gładkiej konsystencji.

Grzanki: kromki opiekamy, na gorących układamy kawałki sera.

...i podajemy!

6 komentarze:

grazyna pisze...

Ja robię pory duszone z jabłkami, w białym winie. A Twoja propozycja bardzo przypadła mi do gustu :)

Ewa pisze...

Bardzo smaczna propozycja :)

Dorota pisze...

Z jabłkami w białym winie? Super, muszę spróbować!

Ewa pisze...

Ej to jest fajne i wydaje się proste - czyli ma szanse mi wyjść :). Fajne zdjęcia.

Ola pisze...

Dorot, przepis fajny, ale chciałam Ci dać znać, że LinkWithin Ci nie działa - pogrzeb w htmlu! Buziak

Anonimowy pisze...

po calej porowej zimie w koncu jakas odmiana!

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails