this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Rozgrzewający krem z marchewki



Ten pomysł ma kilka źródeł: po pierwsze -23 za oknem przed kilkoma dniami. Po drugie - zupa z pieczonych warzyw z Kuchni Agaty. Po trzecie -  krem z marchewki z mojej ulubionej Kwestii Smaku.

Imbirowy krem z marchewki


Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
4 duże marchewki
1 pietruszka
łyżeczka świeżo startego imbiru
0.5l wywaru warzywnego lub drobiowego
szczypta chilli
sól, pieprz
pół szklanki śmietany

1. Warzywa zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. 
2. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu obieramy i miksujemy z wywarem i imbirem.
3. Gotujemy kilka chwil, doprawiamy chilli i solą. Rozprowadzamy 1-2 łyżki śmietany. Resztą dekorujemy krem w naczyniach. 

2 komentarze:

Té la mà Maria - Reus pisze...

very good blog, congratulations
regard from Reus Catalonia
thank you

Paulina pisze...

o tak, taki krem z marchewki to pyszna sprawa :)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails