this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Łatwe bułeczki z wiśniami i czekoladową szachownicą




Potrzebowałam coś słodkiego na już, do zimowej południowej kawy. Bez wychodzenia z domu, czyli z tego, co było. Czyli już wiedziałam, że będzie z czekoladą :) W zamrażalniku znalazłam mrożone wiśnie i śliwki i ciasto francuskie.

Francuskie koperty z czekoladową szachownicą i owocami

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Składniki:
2 porcje ciasta francuskiego
garść mrożonych wiśni
garść mrożonych śliwek
pół tabliczki białej czekolady
pół tabliczki czekolady deserowej


1. Płaty ciasta rozmrażamy i wałkujemy na 2mm.
2. Owoce zalewamy na moment małą ilością wrzątku, czekoladę łamiemy na kostki.


3. Na płatach ciasta układamy szachownicę z czekolady (ok. 1,5cm od trzech brzegów, 4cm od czwartego), a na niej owoce. Pozostałe ciasto nacinamy i zawijamy w kopertę (owoce puszczą sok w piecu, jeśli się ciasto trochę zawinie, sok nie wypływa; zawinięcie szczelne natomiast spowoduje zawilgocenie ciasta i coś na kształt zakalca po upieczeniu...).
 

4. Pieczemy 20 minut w piecu nagrzanym do 220 stopni. Włączyłam termoobieg i grzanie od góry. 
Wyszło pysznie!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails