Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu zupa. Ma wyjątkowy, delikatny i wiosenny smak. Najlepiej smakuje z ogórków gruntowych, małych, ale jesienią zdaża mi się ją robić też z wężowych. Tak dla wspomnienia wiosny :)
Zupa ze świeżych ogórków
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
1/2kg świeżych ogórków
pęczek koperku
2-3 łyżki masła
1l delikatnego wywaru warzywnego lub drobiowego
(ja na litr wody użyłam 1 kostkę bulionu)
sól, pieprz
1. Ogórki szorujemy dokładnie, połowę z nich obieramy. Wszystkie (obrane i nieobrane) kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ogórki i dusimy na średnim ogniu przez 7-10 minut, co kilka minut mieszając.
3. Zalewamy wywarem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5-7 minut. Doprawiamy.
4. Koperek siekamy i wrzucamy do zupy, mieszamy i podajemy.
4 komentarze:
najpyszniejsza ze śmietanką... :)
Oj, ja nigdy nie jadłam zupy ze świeżych ogórków, nie licząc chłodnika, naturalnie. Bardzo ciekawa!
takiej jeszcze nie jadłam !
Zapraszam na konkurs z okazji Dnia Matki
http://smakuje.blox.pl/2010/05/Moj-Dzien-Matki-odslona-2-oraz-KONKURS.htm
ze świeżych ogórków, z koperkiem - chciałabym spróbować!
Prześlij komentarz