this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Zupa ze świeżych ogórków


Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu zupa. Ma wyjątkowy, delikatny i wiosenny smak. Najlepiej smakuje z ogórków gruntowych, małych, ale jesienią zdaża mi się ją robić też z wężowych. Tak dla wspomnienia wiosny :)

Zupa ze świeżych ogórków

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut 

1/2kg świeżych ogórków
pęczek koperku
2-3 łyżki masła
1l delikatnego wywaru warzywnego lub drobiowego
(ja na litr wody użyłam 1 kostkę bulionu)
sól, pieprz

1. Ogórki szorujemy dokładnie, połowę z nich obieramy. Wszystkie (obrane i nieobrane) kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ogórki i dusimy na średnim ogniu przez 7-10 minut, co kilka minut mieszając.
3. Zalewamy wywarem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5-7 minut. Doprawiamy.
4. Koperek siekamy i wrzucamy do zupy, mieszamy i podajemy.

4 komentarze:

Just My pisze...

najpyszniejsza ze śmietanką... :)

Agata pisze...

Oj, ja nigdy nie jadłam zupy ze świeżych ogórków, nie licząc chłodnika, naturalnie. Bardzo ciekawa!

dorota pisze...

takiej jeszcze nie jadłam !

Zapraszam na konkurs z okazji Dnia Matki
http://smakuje.blox.pl/2010/05/Moj-Dzien-Matki-odslona-2-oraz-KONKURS.htm

cukrowa wrozka pisze...

ze świeżych ogórków, z koperkiem - chciałabym spróbować!

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails