this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Szparagi z migdałami


Wg mojego męża to najlepszy sposób na szparagi: wyraźnie czuć cały ich smak, a prażone migdały idealnie się z nim komponują. Parmezan zaostrza, ale nie dominuje. Warto spróbować.



Szparagi z migdałami
Czas przygotowania: 15 minut

pęczek szparagów
garść prażonych płatków migdałowych*
parmezan
2-3 łyżki masła
cytryna
łyżka cukru
pół łyżeczki soli

1. Szparagi obieramy i obcinamy końcówki, ścinki wykorzystujemy do zupy. Do wody, w której będziemy gotować szparagi wciskamy sok z cytryny, wsypujemy sól i cukier, doprowadzamy do wrzenia.
2. Do wrzątku wkładamy szparagi i gotujemy ok. 5-7 minut. W rondelku topimy masło, klarujemy.
3. Odcedzone szparagi polewamy masłem, posypujemy migdałami i płatkami parmezanu (starty na grubych oczkach albo ostrą obieraczką do jarzyn). Wcinamy :D

*płatki migdałowe można uprażyć w piekarniku, np. przy okazji pieczenia ciasta, wystarczy im 7 minut w 190-200 stopniach; można też zrobić to na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, trzeba jednak pilnować, żeby się nie zwęgliły, co mnie niestety zdaża się zbyt często... 


4 komentarze:

Ewa pisze...

Fajny ten przepis i prosty.... Choc pewnie spalilabym, zweglilabym i zepsula cokolwiek by sie tam dalo :):), ale tak czy inaczej warto sprobowac.

Atria C. pisze...

Widziałam taki przepis w najnowszej "Kuchni", ale boję się, że szparagi byłyby lekko mdłe..

Ja chyba bym je czymś podkręcila jeszcze:)

Dorota pisze...

Tak tak, widziałam i byłam zła strasznie, bo myślałam, ze jestem taka oryginalna, jak wpadłam na to połączenie :/
Wg mnie nie dość, że nie są mdłe to są fantastycznie podkręcone właśnie prażonymi migdałami (taki orzechowy cudny posmak) i parmezanem, uwielbiam jego zdecydowany smak.

lo pisze...

Podoba mi się to połączenie. Muszę spróbować.

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails