this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Dachówki z migdałami


Banalnie proste, szybkie i raczej lekkie. Super się komponują z kawą. I ten aromat prażonych migdałów... Mmmm

Dachówki z migdałami

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 8 minut (porcja)


Składniki:
100g płatków migdałowych
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
2 białka
1 żółtko

szczypta soli
80g cukru

1. Migdały wysypujemy na blachę i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 7 minut, aż się lekko zrumienią.
2. Mąkę, sól i kakao mieszamy w małej misce. Żółtko ubijemy z cukrem. Białka ubijamy na lekką pianę, dodajemy żółtko z cukrem i masło, ciągle mieszając. Wsypujemy mieszankę z mąki i kakao. Masa jest płynna.
3. Na blachę, w odległości min. 5 cm kładziemy po łyżeczce lub łyżce masy, posypujemy migdałami. Pieczemy po 8 minut każdą porcję.
4. Po wyjęciu z pieca, przed ostudzeniem, przejeżdżamy po ciastkach wałkiem, żeby uzyskać wygięcie. Można też studzić je na odwróconej formie do bagietek.

4 komentarze:

Ewa pisze...

Widze że też dobrze komponują się z kawowym kotem :)

myniolinka pisze...

a kot to chyba dachowiec z krwi i kości co? nawet słodkim dachówkom nie popuści :):):)

asieja pisze...

ależ maja nazwę.. :-)

Dorota pisze...

za tego dachowca to by się pewnie obraził ;) dachówkom jeszcze odpuści, ale migdałkom już nie :)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails