Banalnie proste, szybkie i raczej lekkie. Super się komponują z kawą. I ten aromat prażonych migdałów... Mmmm
Dachówki z migdałami
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 8 minut (porcja)
Składniki:
100g płatków migdałowych
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
2 białka
1 żółtko
szczypta soli
80g cukru
1. Migdały wysypujemy na blachę i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 7 minut, aż się lekko zrumienią.
2. Mąkę, sól i kakao mieszamy w małej misce. Żółtko ubijemy z cukrem. Białka ubijamy na lekką pianę, dodajemy żółtko z cukrem i masło, ciągle mieszając. Wsypujemy mieszankę z mąki i kakao. Masa jest płynna.
3. Na blachę, w odległości min. 5 cm kładziemy po łyżeczce lub łyżce masy, posypujemy migdałami. Pieczemy po 8 minut każdą porcję.
4. Po wyjęciu z pieca, przed ostudzeniem, przejeżdżamy po ciastkach wałkiem, żeby uzyskać wygięcie. Można też studzić je na odwróconej formie do bagietek.
4 komentarze:
Widze że też dobrze komponują się z kawowym kotem :)
a kot to chyba dachowiec z krwi i kości co? nawet słodkim dachówkom nie popuści :):):)
ależ maja nazwę.. :-)
za tego dachowca to by się pewnie obraził ;) dachówkom jeszcze odpuści, ale migdałkom już nie :)
Prześlij komentarz