this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Kruche babeczki z owocami


Słodkości w sam raz na środek lata -  z dużą ilością świeżych owoców, lekkie i mało pracochłonne.

Babeczki z owocami lata

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:
200g mąki
3 łyżki cukru
110g masła
1 żółtko
zimna woda (niekoniecznie)
szklanka mleka
po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej
cukier waniliowy
cynamon
owoce: borówki, winogrona, porzeczki, brzoskwinie

1. Mąkę mieszamy z solą i 2 łyżkami cukru, zagnaitamy z pokrojonym schłodzonym masłem, dodajemy żółtko, jak najkrócej zagniatamy i chłodzimy przez 10 minut. Owoce myjemy i osuszamy, większe kroimy na kawałki.
2. Nastawiamy piec na 190 stopni (termoobieg). Wyklejamy ciastem foremki do babeczek/muffinów. Ja używam silikonowych więc nie wykładam ich papierem.
3. Pieczemy przez 30 minut, jeśli jednak za szybko się rumienią trzeba zmniejszyć temperaturę. Upieczone odstawiamy do wystygnięcia.
4. W 1/3 szklanki mleka rozpuszczamy mąkę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Do wrzącego wlewamy mieszankę z mąką, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy.
5. Do babeczek wkładamy po łyżce lub dwóch kremu budyniowego i układamy owoce. I gotowe :-) Chociaż nie zaszkodzi ich troszeczkę schłodzić.

4 komentarze:

grazyna pisze...

Fajne letnie słodkości :)

aga pisze...

fajnie wygladaja te babeczki:) z owocami i budyniem, ale to jest pycha:)

asieja pisze...

lato w kruchym cieście.. cudne.

krystyna pisze...

Woow! Jak tutaj jest pięknie!
Naprawdę piękna strona.
Gratuluję!

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails