this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Fajitas i guacamole


Kolorowo pozytywne, w sam raz na jesienne szarości.

Fajitas 
dla 2 osób
(6 zawiniątek z tortilli)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia/grillowania: 50 minut
Czas marynowania mięsa: 1h

Fajitas:
300g polędwicy wołowej
3 papryki w różnych kolorach
cebula
6 placków tortilli
śmietana 18-22%
guacamole
marynata: 1/3 szklanki oleju, 4 łyżki sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, liście kolendry, odrobina chilli i kuminu

Guacamole:
dojrzałe awokado, pół pomidora, pół cebuli, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, chilli, liście kolendry


1. Mieszamy składniki marynaty (czosnek drobno kroimy) i marynujemy mięso pokrojone w paski przez godzinę. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka.
2. Awokado rozgniatamy widelcem lub, jeśli jest mniej dojrzałe, w blenderze. Dodajemy sok z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Można też dodać łyżkę oliwy - sos będzie bardziej gładki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidora parzymy, obieramy ze skórki i także drobno kroimy, pozbywając się przy okazji pestek i zbędnego soku. Wrzucamy wraz z cebulą do awokado i delikatnie mieszamy. Do zasu podania przechowujemy w lodówce.
3. Rozgrzewamy mocno patelnię grillową (u mnie zaszczyt pełni żeliwna patelnia do naleśników) podgrzewamy na niej tortille po minucie każdą, przykrywamy je ściereczką, żeby nie wystygły.
4. Po tortillach krótko grillujemy warzywa, a następnie mięso odsączone z marynaty. Podajemy na osobnych talerzach, aby każdy mógł dobierać składniki w dowolnych ilościach.
5. Placek tortilli smarujemy guacamole, układamy kawałki wołowiny, cebuli i papryki, skrapiamy śmietaną i zawijamy. I zjadamy!

4 komentarze:

grazyna pisze...

Pyszne danie a guacoamole dodało mu jeszcze smaku :)

asieja pisze...

uwielbiam intensywnie zielone guacamole!

Karmel-itka. pisze...

mm... mniam ;] mogę kęs?

EVE pisze...

chilli, kolendra i czosnek! mniam!
zapisuję i wypróbuję! tortille bardzo często goszczą u nas w domu :)

a awokado, pyszne!

pozdrawiam ciepło ;)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails