this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Mus czekoladowo-pomarańczowy


Fantastyczny deser, cudownie czekoladowy i idealnie wpasowaną nutką pomarańczy. Oba elementy - mus czekoladowy i krem pomarańczowy można użyć osobno, albo razem. Książka, z której skorzystałam to Złota Księga Czekolady, przepis był w niej dość pokręcony, przez co zamiast podanych 45 minut przygotowanie go zajęło mi ponad 2 godziny... Tutaj podaję już usystematyzowany i uproszczony, nie zmieniłam jednak ilości, z prostej przyczyny: jest tak obłędnie pyszny, że nie ma sensu robienie połowy, w końcu może on postać w lodówce kilka dni ;)





Mus czekoladowo-pomarańczowy
10 dużych porcji


Czas przygotowania: ok. 1h
Czas chłodzenia: min. 45 minut

Składniki:
350g gorzkiej czekolady
6 białek z dużych jaj
4 żółtka
100g cukru
4 łyżeczki żelatyny
1l śmietany 36%
60g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
60g likieru Cointreau
5 pomarańczy

1. Dzielimy pomarańcze na cząstki, ewentualnie zdejmujemy z nich błony. Do 10 szklanek wkładamy po 2 cząstki na dno.
2. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i studzimy.
3. Ubijamy kremówkę na sztywno, żółtka z połową cukru i białka z drugą połową.
4. Rozpuszczamy dokładnie 2 łyżeczki żelatyny w 2 łyżkach wrzątku.
5. Miksujemy czekoladę z rozpuszczoną żelatyną, a następnie na przemian z białkami i połową ubitej śmietany. Odstawiamy.
6. W małym rondelku doprowadzamy do wrzenia połowę soku z pomarańczy, zdejmujemy z grzania i rozpuszczamy w nim 2 łyżeczki żelatyny. Gdy się rozpuści, dodajemy resztę soku i likier. 
7. Miksujemy żółtka z cukrem i stopniowo wlewamy pomarańczową miksturę, na koniec dodajemy pozostałą ubitą śmietanę.
8. Napełniamy woreczek cukierniczy musem czekoladowym, pokrywamy nim obficie cząstki pomarańczy w szklankach. Wrzucamy kolejne cząstki pomarańczy i dodajemy kolejną warstwę musu. Na drugą warstwę kładziemy krem pomarańczowy. Ozdabiamy cząstkami pomarańczy i chłodzimy przez minimum 45 minut. Bez problemu deser można przygotować poprzedniego dnia. Przed podaniem można posypać startą czekoladą.

3 komentarze:

Ania pisze...

Na taki mus to bym się skusiła i byłabym w stanie nawet nie myśleć o kaloriach! Fantastycznie wygląda!

asieja pisze...

lubię szklankowe desery
cudnie wyglądają takie warstwy
a czekolada i pomarańcza to duet idealny. dla mnie.

Nina pisze...

oglądanie o tej porze takich zdjęć i takich przepisów powinno być o tej porze zabronione :)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails