this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Pizza z grillowaną cukinią i kozim serem


Jeden z ciekawszych pizzowych eksperymentów, który stał się stałym pomysłem na kolację. Składniki na pizzę właściwie zawsze są w domu i wbrew powszechnej opinii, nie jest to danie przesadnie tuczące czy niezdrowe - o ile ciasto jest cienkie, sos świeży, a ser stanowi dodatek, a nie podstawę ;-) Dobra pizza nie wymaga dużo pracy, ale trochę czasu, bo drożdże i ciasto muszą wyrosnąć. Przepis na ciasto i sos pochodzą z Kwestii Smaku i są naprawdę idealne.

Pizza z grillowaną cukinią i kozim serem


Czas przygotowania: 30 minut
Czas wyrastania: 40 minut
Czas pieczenia: 10 minut

Ciasto (punkty 1 i 4):
250g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
60+90ml ciepłej wody
1-2 łyżki oliwy
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru

Sos (punkt 3):*
puszka krojonych pomidorów
łyżka oliwy
łyżka oregano

Dodatki:
cukinia, świeży ser kozi (np. rolada Soignon), mozzarella, plasterki pikantnego salami, oliwa czosnkowa

*taka ilość sosu wystarcza na 2 pizze, połowę więc wykorzystuję od razu, a drugą przechowuję w lodówce (do tygodnia) lub mrożę

1. Drożdże rozpuszczamy w 60ml wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, odstawiamy do spęcznienia. 
2. Cukinię kroimy w plasterki (4-7mm), lekko grillujemy - powinna zmięknąć, może się lekko zrumienić. Ser kozi kruszymy, mozzarellę ścieramy na grubej tarce. 
3. Do rondelka wrzucamy pomidory, oliwę i oregano, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 10 minut. 
4. Pozostałą mąkę mieszamy z solą, wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę, resztę wody i wyrabiamy ciasto przez 5-10 minut. Ma być elastyczne i wilgotne, nie powinno się rwać (zbyt twarde). Dokładna objętość wody zależy od jakości mąki i tego ile wchłonie ciasto, te 90ml to minimum. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut, do podwojenia objętości. U mnie ciasto wyrasta w lekko ogrzanym piekarniku (włączonym dosłownie na kilka chwil), żeby było szybko.
5. Rozgrzewamy piec do 250 stopni (grzanie od dołu, ewentualnie z termoobiegiem). Ciasto wałkujemy lub rozciągamy na największej blaszce. Można je zostawić na kilka minut do wyrośnięcia, jeśli wolimy grubszy spód. Ja od razy rozsmarowuję na niej sos, posypuję lekko mozzarellą, układam salami, plasterki cukinii i okruchy koziego sera. Piekę w piekarniku 10 minut. Na talerzach skrapiam oliwą czosnkową.

Ważne! Żeby pizza nie wyrosła na mocno, zabieramy się za wałkowanie dopiero, kiedy mamy pewność, że piec się nagrzał, jeśli nawet ułożymy na cieście dodatki, ale nie włożymy pizzy do pieca, ciasto i tak miejscamy wyrośnie za mocno.


6 komentarze:

Małgosia pisze...

Wyglada mega apetycznie :))) Ja wielką milośniczką pizzy nie jestem, ale salami + kozi ser... hmmm... przemawia to do mnie.
Pozdrawiam :)

Kasia pisze...

u mnie niedługo bardzo podobna pizza tylko z jasnym sosem :)

aga pisze...

pyszne smaki:)

EVE pisze...

to moje ulubione smaki :) feta, salami i cukinia, pyszności!

Paula pisze...

podoba mi się dodatek tego serka :)

asieja pisze...

a dzisiaj pizza ma swoje święto :-)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails