this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Penne z brokułem i niebieskim serem


Za pierwszym razem powstał, bo nie chciałam wyrzucać resztek ugotowanego brokuła i nie bardzo miałam pomysł co z nim zrobić... Okazał się domowym hitem :-) Uwielbiam takie niespodzianki!

Penne z brokułem i niebieskim serem (2 porcje)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:
garść brokuła surowego lub ugotowanego na parze
50g niebieskiego sera (polecam Bleu d'Auvernie)
3 łyżki śmietany 18%
oliwa czosnkowa
parmezan, biały pieprz
makaron (160g)

1. Makaron przygotowujemy wg opakowania.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę czosnkową, rozdzielamy różyczki brokuła na małe kawałeczki, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Jeśli brokuł jest suorwy, smażymy go ok. 5-7 minut (zależy od kawałków), jeśli ugotowany - odpowiednio krócej. Rozdrabniamy ser, wrzucamy do brokuła, kiedy się rozpuści dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy, doprawiamy pieprzem.
3. Zahartowany i odcedzony makaron wrzucamy do sosu, mieszamy, podajemy posypany parmezanem. Pycha!

1 komentarze:

Kuba Bogaczewicz pisze...

Potwierdzam, że jest pyszne, bo sam robię to czasami, chociaż z lekką wariacją:
* na patelni podsmażam kostkę kurczaka na oliwie i masie czosnku, gotowy zrzucam. Do czosnku (ktory na patelni zostaje) dodaję śmietanę i czekam żeby trochę odparowało
* brokuł gotuję, gotowe wyjmuję.
* w wodzie po brokułach dopiero makaron.
* na koniec wszystko na patelnię do sosu, zamieszać. Fajnie jest dorzucić starty ser żółty, żeby to pozlepiał trochę.
Więc różni się w sumie tylko kurczakiem, a mięsko nie może być złe ;)
Na talerz :)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails