this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Figi zapiekane z miodem i gorgonzolą


Figi bardziej deserowo - z orzechami i miodem, ale dla złamania słodyczy także z gorgonzolą.

Figi zapiekane z miodem i gorgonzolą

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Składniki:
2 figi
garść orzechów włoskich
ok. 50g gorgonzoli
2 łyżki miodu


1. Rozgrzewamy piec do 190 stopni (grzanie od góry, termoobieg). Figi kroimy na ćwiartki i układamy w pojedynczych naczyniach do zapiekania.
2. Posypujemy pokruszonym serem i orzechami, polewamy miodem.
3. Zapiekamy ok. 10 minut i podajemy jeszcze ciepłe. Pachną tak obłędnie, że warto ostrzec gości o temperaturze dania...

2 komentarze:

Paula pisze...

wykwintne i pyszne...

Karmel-itka pisze...

boskie smaki...
rewelacja!

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails