this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Szarlotka z orzechową kruszonką


Przepyszna dość kwaśna szarlotka na półkruchym spodzie, z orzechową nutą. Idealna do herbaty, koniecznie podana dla osłody z gałką lodów waniliowych, cynamonowych, orzechowych..........

Szarlotka z orzechową kruszonką

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Składniki ciasta:
175g mąki
25g cukru
100g masła
żółtko
łyżka śmietany
1-2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
1kg antonówek
cukier waniliowy + 3 łyżki cukru*, cynamon, goździki, skórka pomarańczowa, 2 łyżki masła

Kruszonka:
garść orzechów włoskich, 3 łyżki cukru, ok. 1/2 szklanki mąki, 50g masła

*jeśli chcemy uzyskać słodszą wersję dobrze jest użyć słodszych jabłek pół na pół z antonówkami i dorzucenia pół szklanki cukru

1. Zagniatamy krótko ciasto i wkładamy do lodówki. 
2. Jabłka obieramy i szatkujemy, dusimy na roztopionym maśle ok. 10 minut wraz z przyprawami. Na koniec warto wyłowić goździki, jeśli uda nam się jakieś dostrzec.
3. Siekamy drobno orzechy, mieszamy z cukrem i mąką, a następnie zagniatamy kruszonkę. Jeśli jest zbyt zbita dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt sypka - więcej masła. 
4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg + grzanie od góry). Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy spód ciastem, dalej kładziemy masę z jabłek. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 30-40 minut, jeśli ciasto zbytnio się rumieni zmniejszamy temperaturę lub wyłączamy grzanie od góry.
5. Podajemy na ciepło z lodami.

6 komentarze:

grazyna pisze...

Z taką kruszonka to musi być pyszna :)

Majana pisze...

Z kruszonką i z lodami,mniaaam:)

asieja pisze...

z gałą lodów.. cudowności :-)

asieja pisze...

gałką*

Paula pisze...

mmm aż mi zapachniało :)

Karmel-itka pisze...

rozpływam się od samego patrzenia... ;]

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails