this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Karmelizowane figi z szynką parmeńską i kremem wasabi


Moja ulubiona wersja fig, podpatrzona w jednej z warszawskich restauracji. Najczęściej posypuję danie granatem, tym razem nie mogłam żadnego upolować, więc danie jest mniej kolorowe.

Karmelizowane figi z szynką parmeńską i kremem wasabi
 
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
2 figi
4 plastry szynki parmeńskiej
100g mascarpone
1 łyżeczka wasabi z tubki
1 łyżka masła
2 łyżki octu balsamicznego
1  łyżka miodu
garść ziarenek granatu, orzeszków piniowych, etc.




1. Figi nacinamy na krzyż najdalej do połowy owoców, żeby się nie rozpadły. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ocet i miód, do gorócego sosu wkładamy figi i karmelizujemy 4-5 minut delikatnie je obracając. Mascarpone mieszamy dokładnie z wasabi.
 
2. Wykładamy figi na talerze, nacięciem do góry i rozchylamy ćwiartki owoców. Do ich wnętrza wkładamy krem, a następnie całość owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Posypujemy orzechami i/lub granatem, ozdabiamy talerze syropem, w którym karmelizowały się figi i podajemy. Najlepiej ze świeżą bagietką.

3 komentarze:

Paula pisze...

idealne połączenie :)

Ewa pisze...

jakie niesamowite! Uwielbiam figi. Da sie pominąć szynkę czy wtedy straci smak ?

Dorota pisze...

Zepsujesz, ale w kuchni da się wszystko ;-)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails