this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem w sosie śmietanowym


Jedna z moich ulubionych wersji pasty, wśród sosów na bazie śmietany w mojej kuchni konkuruje tylko z wersją z tuńczykiem i łososiem. Jak to makaron - przyrządza się go szybko, łatwo i smakuje zaskakująco dobrze, niewspółmiernie do włożonej pracy.

Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem w sosie śmietanowym
2 porcje

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
150g makaronu typu penne, farfalle lub fusilli
pierś z kurczaka
5-6 pomidorów suszonych
1 dojrzały świeży pomidor lub kilka koktajlowych
pół kubeczka śmietany 12-18%
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
parmezan do posypania

1. Kurczaka kroimy w kostkę, osypujemy solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy w wąskie paski, świeżego pomidora pozbawiamy nasion, a miąższ kroimy w kostkę. Jeśli mamy pomidory koktajlowe wystarczy je przekroić na połówki i zostawić z nasionami. Czosnek obieramy i siekamy lub przygotowujemy do wyciśnięcia przez praskę.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kurczaka osuszany ręcznikiem papierowym (suchy się zrumieni, a mokry puści sok i zacznie się gotować) i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy do zrumienienia. Nastawiamy makaron.
3. Do lekko zrumienionego kurczaka dodajemy czosnek i suszone pomidory, mieszamy, a po minucie lub dwóch wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy, wrzucamy pokrojonego świeżego pomidora i wyłączamy.
4. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu i mieszamy, po czym przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. 



8 komentarze:

asieja pisze...

lubię suszone pomidory, dodają smaku

wiosenka27 pisze...

Moje smaki...lubię:)

gosiaa99 pisze...

Pycha, zdecydowanie moje smaki :)

Ewa pisze...

Lubię to danie :)

Arvén pisze...

Śmietanowe sosy nie są w mojej ścisłej trójce, ale dla takiego zrobiłabym wyjątek ;)

Anonimowy pisze...

Ja, żeby było bardziej zdrowo, używam makaronu pełnoziarnistego lub takiego z pomidorami i szpinakiem. Śmietanę kupuję 12% procent i mieszam ją pół na pół z jogurtem naturalnym.
Uwielbiam tez makaron z łososiem, czerwoną cebulą i pomidorami suszonymi w takim sosie...mmm...pycha:)

Anonimowy pisze...

Pyszność,dziękujemy za urozmaicenie naszej makaronowej kuchni :) a&t

Anonimowy pisze...

zrobilem juz 2a razy - mega smaczne!!

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails