this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Muffiny czekoladowe


Intensywnie czekoladowe i dość kruche, zdecydowanie nie nadają się, żeby je jeść w biegu... ale idealne do delektowania się przy kawie :-)

Muffiny mocno czekoladowe

Czas przygotowania: 10-15 minut
Czas pieczenia: 25 minut

250g mąki
60g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200ml mleka
125g miękkiego masła
200g cukru
2 jajka
100g posiekanej czekolady

1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka. Pozostałe sypkie składniki mieszamy, a nastepnie dodajemy do puszystej masy na przemian z mlekiem. Na koniec należy wmieszać kawałki czekolady.

2. Napełniamy foremki muffinkowe i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach (termoobieg). Gotowe studzimy na kratce.


To kolejny przepis pochodzący ze Złotej Księgi Czekolady.

5 komentarze:

Paula pisze...

mocno czekoladowe... pycha!

aga pisze...

ale wygladaja przepysznie:)

chantel pisze...

wyglądają smakowicie :)

Arvén pisze...

Muffiny czekoladowe - dobre na każdy czas. Szczególnie na teraz, i na zimowowiosennonijaką aurę :-)

Anonimowy pisze...

pyszne, jeden z pierwszych przepisów który spełnia moje oczekiwania!
\

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails