W stylu biało-czarnych, zresztą oparte na tym samym przepisie, ale tym razem odwrotnie - same ciastka są niemal białe, z kawałkami gorzkiej czekolady i migdałów. Dodałam też trochę otrąb pszennych (dzięki temu mogę się oszukiwać, że są całkiem zdrowe ;-)) i skórki pomarańczowej, która delikatnie podkreśla smak czekolady i migdałów. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, jeszcze szybciej znikają...
Białe ciasteczka z czekoladą i migdałami
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 8-10 minut
Składniki:
200g miękkiego masła
300g cukru
2 jajka
250g mąki
70g otrąb pszennych
łyżka skórki pomarańczowej
5g sody
5g soli
150g czekolady deserowej
150g migdałów
1. Rozgrzewamy piec do 170 stopni (termoobieg), czekoladę i migdały drobno siekamy, mąkę mieszamy z sodą, solą, otrębami i skórką pomarańczową.
2. Masło dokładnie ucieramy mikserem z cukrem, wbijamy jajka wciąż miksując. Do gładkiej masy dodajemy mieszankę z mąką. Kiedy się połączą, wsypujemy posiekane migdały i czekoladę i mieszamy (łatwiej i szybciej ręką).
3. Porcje układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciastka o średnicy 5-6cm wychodzą z kulek wielkości pomidorków koktailowych, z dużej blachy wychodzi 12 ciastek. Z większych, powiedzmy jak piłki do ping-ponga powstaną ciastka o średnicy 9-11cm, ale 9 takich porcji to maksimum, bo mogą się połączyć w piecu. Co kto lubi :)
4. Pieczemy 8 minut (małe) lub 10 (większe). Studzimy na blaszce, ponieważ wyjęte z pieca są zupełnie miekkie. Można też delikatnie zsunąć je z papierem na blat lub deskę.
8 komentarze:
Łącząc w sobie takie smaki muszą byc pyszne:)
chrupalabym takie ciasteczka:)
Ale fajne. Black and white. Do wyboru do koloru:)
Nie ma to jak pyszne ciasteczko:D
to ja poproszę jedno ciasteczko;)
Lubię takie polepieńce. Zawsze wychodzą dobrze.
migdały i czekolada do mnie zdecydowanie przemawiają :)
łojoj :D Jakie fajne. Migdały lubie bardzo. Zamawiam na nastepna wizytę u Ciebie :D
Prześlij komentarz