this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Karmelizowane figi z szynką parmeńską i kremem wasabi


Moja ulubiona wersja fig, podpatrzona w jednej z warszawskich restauracji. Najczęściej posypuję danie granatem, tym razem nie mogłam żadnego upolować, więc danie jest mniej kolorowe.

Karmelizowane figi z szynką parmeńską i kremem wasabi
 
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
2 figi
4 plastry szynki parmeńskiej
100g mascarpone
1 łyżeczka wasabi z tubki
1 łyżka masła
2 łyżki octu balsamicznego
1  łyżka miodu
garść ziarenek granatu, orzeszków piniowych, etc.




1. Figi nacinamy na krzyż najdalej do połowy owoców, żeby się nie rozpadły. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ocet i miód, do gorócego sosu wkładamy figi i karmelizujemy 4-5 minut delikatnie je obracając. Mascarpone mieszamy dokładnie z wasabi.
 
2. Wykładamy figi na talerze, nacięciem do góry i rozchylamy ćwiartki owoców. Do ich wnętrza wkładamy krem, a następnie całość owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Posypujemy orzechami i/lub granatem, ozdabiamy talerze syropem, w którym karmelizowały się figi i podajemy. Najlepiej ze świeżą bagietką.

Szarlotka z orzechową kruszonką


Przepyszna dość kwaśna szarlotka na półkruchym spodzie, z orzechową nutą. Idealna do herbaty, koniecznie podana dla osłody z gałką lodów waniliowych, cynamonowych, orzechowych..........

Szarlotka z orzechową kruszonką

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Składniki ciasta:
175g mąki
25g cukru
100g masła
żółtko
łyżka śmietany
1-2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
1kg antonówek
cukier waniliowy + 3 łyżki cukru*, cynamon, goździki, skórka pomarańczowa, 2 łyżki masła

Kruszonka:
garść orzechów włoskich, 3 łyżki cukru, ok. 1/2 szklanki mąki, 50g masła

*jeśli chcemy uzyskać słodszą wersję dobrze jest użyć słodszych jabłek pół na pół z antonówkami i dorzucenia pół szklanki cukru

1. Zagniatamy krótko ciasto i wkładamy do lodówki. 
2. Jabłka obieramy i szatkujemy, dusimy na roztopionym maśle ok. 10 minut wraz z przyprawami. Na koniec warto wyłowić goździki, jeśli uda nam się jakieś dostrzec.
3. Siekamy drobno orzechy, mieszamy z cukrem i mąką, a następnie zagniatamy kruszonkę. Jeśli jest zbyt zbita dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt sypka - więcej masła. 
4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg + grzanie od góry). Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy spód ciastem, dalej kładziemy masę z jabłek. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 30-40 minut, jeśli ciasto zbytnio się rumieni zmniejszamy temperaturę lub wyłączamy grzanie od góry.
5. Podajemy na ciepło z lodami.

Fajitas i guacamole


Kolorowo pozytywne, w sam raz na jesienne szarości.

Fajitas 
dla 2 osób
(6 zawiniątek z tortilli)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia/grillowania: 50 minut
Czas marynowania mięsa: 1h

Fajitas:
300g polędwicy wołowej
3 papryki w różnych kolorach
cebula
6 placków tortilli
śmietana 18-22%
guacamole
marynata: 1/3 szklanki oleju, 4 łyżki sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, liście kolendry, odrobina chilli i kuminu

Guacamole:
dojrzałe awokado, pół pomidora, pół cebuli, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, chilli, liście kolendry


1. Mieszamy składniki marynaty (czosnek drobno kroimy) i marynujemy mięso pokrojone w paski przez godzinę. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka.
2. Awokado rozgniatamy widelcem lub, jeśli jest mniej dojrzałe, w blenderze. Dodajemy sok z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Można też dodać łyżkę oliwy - sos będzie bardziej gładki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidora parzymy, obieramy ze skórki i także drobno kroimy, pozbywając się przy okazji pestek i zbędnego soku. Wrzucamy wraz z cebulą do awokado i delikatnie mieszamy. Do zasu podania przechowujemy w lodówce.
3. Rozgrzewamy mocno patelnię grillową (u mnie zaszczyt pełni żeliwna patelnia do naleśników) podgrzewamy na niej tortille po minucie każdą, przykrywamy je ściereczką, żeby nie wystygły.
4. Po tortillach krótko grillujemy warzywa, a następnie mięso odsączone z marynaty. Podajemy na osobnych talerzach, aby każdy mógł dobierać składniki w dowolnych ilościach.
5. Placek tortilli smarujemy guacamole, układamy kawałki wołowiny, cebuli i papryki, skrapiamy śmietaną i zawijamy. I zjadamy!

Related Posts with Thumbnails