this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Terrina z koziego sera


Tym razem wykwintnie. Terrina jest delikatna w smaku, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywną dodajemy więcej koziego sera, bardziej łagodną - więcej kremowego. Wszystko zależy od proporcji :-) Wykorzystuję też oliwę spod suszonych pomidorów - na codzień świetną do polewania sałatek i wzbogacania różnych dań, tutaj można ją zastąpić inną aromatyczną, np. czosnkową. Przepis na terrinę, z niewielkimi modyfikacjami, pochodzi z książki Kręglickich, sugeruję jednak inny sposób podania - wg mnie fantastycznie komponuje się z łososiem, rukolą i pieczoną papryką.

Terrina z koziego sera


Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: minimum 1,5h, najlepiej 4h




150g miękkiego koziego sera
50g śmietany 18%
2 łyżki kremowego serka
2 łyżki przyprawionej oliwy spod suszonych pomidorów
pół łyżeczki żelatyny
świeżo mielony pieprz
papryka czerwona
rukola
kilka plasterków wędzonego łososia




1. Paprykę opiekamy w piecu nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut lub do momentu, kiedy skórka się zacznie rumienić. Wyjmujemy, studzimy i obieramy.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku. Sery i śmietanę mieszamy na głądką masę (moja miała grudki ze skórki koziego sera, co jej zresztą wcale nie przeszkadzało), dodajemy oliwę, pieprz i żelatynę i ponownie mieszamy.
3. Paprykę kroimy na cienkie paseczki, układamy na dnie sześciu foremek (np. mufinkowych z silikonu). Każdą napełniamy łyżką masy, ponownie układamy paprykę i resztę masy. Na górę kładziemy plasterki wędzonego łososia i schładzamy. Terriny ze zdjęć były schłodzone półtorej godziny, optymalny czas to min. 4h.
4. Podajemy na listkach rukoli, z łososiem na spodzie. Z silikonowych foremek wyjmuje się bez problemów, w razie innych, np. plastikowych, warto na sekundę włożyć je do wrzątku. Ważne jednak, aby ich nie przegrzać, bo się rozpuszczą. Pycha... 

Ciasto marchewkowe


"Vegetables are a must in a diet. I suggest carrot cake, zucchini bread and pumpkin pie" - Garfield
Ja do tego dorzucam śliwki w czekoladzie ;-) 

Ciasto marchewkowe


Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Przekładanie: 10 minut

200g mąki
250g cukru
250g marchewki
puszka ananasa
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
świeżo starty cynamon
3 jajka
250ml oleju słonecznikowego lub stopionego masła
garść orzechów włoskich

200g cukru pudru
170g kremowego serka
80g miękkiego masła
garść orzechów włoskich


1. Ananasa odsączamy i miksujemy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, orzechy siekamy.
2. Mieszamy sypkie składniki z marchewką, wbijamy jajka i olej ciągle mieszając. Na końcu dodajemy garść orzechów i ananasa.
3. Wylewamy cisto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 35 minut w 170 stopniach (termoobieg).
4. Masło ucieramu z cukrem i serkiem na gładką masę (grudek można się pozbyć przecierając masę przez grube sitko), dodajemy orzechy i wkładamy do lodówki.
5. Po wyjęciu z pieca ciasto studzimy, przecinamy na dwie cienkie części i przekłądamy połową masy, drugą smarujemy wierzch. Ciasto oczywiście jest pyszne i jadalne od razu, ale warto chociaż część schłodzić przez kilka godzin a nawet noc, smakuje wtedy genialnie. 








































Przepis pochodzi z tej strony

Szparagi z kozim serem



Powiało wiosną... Na krótko wprawdzie, ale od razu zachciało mi się szparagów. Na szczęście są mrożonki :-)
Tak więc prosto, szybko, na romantyczną kolację albo szybki lunch.
Zapiekane szparagi

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 12 minut

mrożone białe szparagi (po 8-10 na porcję)
kilka plasterków szynki (ok. 2 dużych na porcję)
kozi ser
masło


1. Szparagi wyjmujemy z zamrażarki na pół godziny przed przygotowaniem.
2. Szynkę kroimy w paski, serek kruszymy. Częściowo rozmrożone szparagi owijamy szynką, układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i posypujemy serkiem.
3. Zapiekamy w 200 stopniach (termoobieg i grzanie od góry) przez 12 minut. Szparagi po wyjęciu z pieca są jędrne i soczyste. 

Related Posts with Thumbnails