this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Pan amb tomaquet


Wybitnie uniwersalne danie - w Katalonii podawana na śniadanie, lunch, jako tapa lub jako przystawka... Niby nic, bo przecież bułka z pomidorem, ale jednak przygotowana w ten sposób smakuje wyjątkowo. Niestety z naszych warunkach można taki prawdziwie hiszpański pan amb tomaquet (czy po prostu chleb z pomidorem) przygotować tylko mając pod ręką dojrzałe pachnące pomidory, na które powoli kończy się sezon. 
 
Pan amb tomaquet
 
 
 
Czas przygotowania: 10 minut
 
 
Składniki:
2 kawałki bułki paryskiej
pomidor
ząbek czosnku
dodatki




1. Pomidora przekrawamy na ćwiartki, czosnek wzdłuż na pół. Bułkę opiekamy w tosterze lub na patelni, aż się zrumiemi.
2. Nacieramy bułkę czosnkiem, a następnie wcieramy w nią miąższ pomidora. Pyszna sama albo jako podstawa kanapek z tortillą, szynką serrano lub parmeńską, dobrym salami lub serem (np. twardym owczym manchego).
 

 


 

4 komentarze:

Maggie pisze...

Uwielbiam! W tym roku bylam na wakacjach w Barcelonie i zakochalam sie w pa amb tomaquet od pierwszego sprobowania. Ostatnio przyrzadzilam (o ile mozna tak to okreslic - wszak za duzo roboty z tym nie ma) ten katalonski specjal mojej mamie i byla zachwycona. Nic dziwnego!

Paula pisze...

proste i smaczne :)

Asia pisze...

Wyjątkowo łatwe do zrobienia, a przy tym bardzo efektowne. Podobają mi się takie pomysły, bo oszczedzaja mi czas w kuchni, a dają mnóstwo przyjemności z jedzenia.
Ściskam cieplo!

Hanna Mi pisze...

Genialne w swojej prostocie. Da się zrobić z pieczywem razowym? :-)

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails