this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Pierogi z kurkami


Kilka lat temu we wsi Zdory na Mazurach miałam okazję spróbować pierogów z kurkami. Były genialnie pyszne, niebezpiecznie zbliżając się do ideału - ruskich w wykonaniu Babci. W tym roku przejeżdżając w pobliżu tej miejscowości zboczyliśmy z drogi, żeby odnaleźć ten smak, niestety pierogów nie było. Od miesiąca nie mogę przestać o nich myśleć, tak więc wczoraj zaopatrzyłam się w kurki i pod nieobecność Męża (żeby nie widział ewentualnej porażki) postanowiłam spróbować stworzyć coś podobnego. Moje oczywiście są dalekie od ideału, ale tak to już jest ze smakami we wspomnieniach... Mimo to strasznie nam smakowały. I jak widać na jednym ze zdjęć - zainteresowały także Gingera :-)

Jako, ze jest to mój pierwszy przepis na pierogi na blogu, jest to bardzo dokładna instrukcja głównie dla tych, którym z pierogami nie wychodzi bądź nie mieli odwagi spróbować. Dla tych z Was, którzy mają te sztukę opanowaną do perfekcji polecam punkty 2 i 3 - czyli farsz.


Pierogi z kurkami
dwie porcje (w sumie 30-35 pierogów)

Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 5 minut

Ciasto:
1 szkanka i 1 łyżka mąki
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki wrzątku
łyżeczka oleju słonecznikowego
pół rozbełtanego jajko (można dodać samo żółtko)

Farsz:
250g kurek
młoda cebula ze szczypiorem
(jeśli jest malutka można użyć dwie)
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka masła
sól, pieprz, papryka słodka (w proszku)
2 łyżki bułki tartej

Dodatki:
śmietana, koperek

1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól , na środku robimy wgłębienie i wlewamy powoli wrzątek mieszając go z mąką (np. nożem). Kiedy mąka wsiąknie wodę dajemy jej napęcznieć i ostygnąć - ok. 15 minut.

2. W tym czasie dokładnie płuczemy kurki pod bieżącą, zimną wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Cebulę obieramy z zewnętrznej łuski i kroimy w drobną kostkę. Obieramy czosnek i kroimy szczypior oraz największe grzyby.
3. W rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę. Kiedy jest już szklista wrzucamy kurki, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie odkrywamy, odparowujemy i dodajemy szczypiorek, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i paprykę. Kiedy sos odparuje wyłączamy grzyby, miksujemy NIEDOKŁADNIE blenderem - chodzi o to, by farsz był w małych kawałkach, a nie kremowy. Dodajemy bułkę tartą, mieszamy i studzimy.

4. Do sparzonej mąki dodajemy olej i rozbełtane jajko, zagniatamy wilgotne i elastyczne ciasto. Można dosypać mąki, żeby nei przyklejało się do rąk, ale ważne jest, żeby nie było jej za dużo - ciasto straci swoją miękkość i sprężystość.
5. Ciasto dzielimy na dwie części, półowę przykrywamy miską, podczas gdy drugą część wałkujemy na cienki placek, podsypując w razie przyklejania się ciasta. Z cienkiego placka (2-3 mm) wycinamy szklanką kółka. Na bardziej wilgotną stronę kółek nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy pierogi. Obtaczamy lekko w mące (żeby się nie przykleiły do siebie, deski lub szmatki), odkładamy na deskę i przykrywamy ściereczką.
6. Gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną i jeszcze 1-2 minuty. Nie dłużej. Podajemy polane śmeitaną i posypane obficie koperkiem. Genialne :D





7 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Pyszna propozycja! Nigdy nie jadłam pierogów z kurkami. Wyglądają pysznie!

Pozdrawiam :)

Paula pisze...

bardzo podoba mi się pomysł na TAKIE pierogi :)

kornik pisze...

Bardzo lubie kurki, niestety jako jedyna w rodzinie, więc pozostaje mi tylko zachwycać się takimi smakołykami jak te pierogi. Muszą być pyszne!

Panna Malwinna pisze...

kocham kurki nad życie. a takie pierożki - cuda;)

Ewa pisze...

O jest kocia mordka :). Trzeba kiedyś spróbować zrobić, ale też bez świadków :)

Magda Ka pisze...

o mniam, mniam, zapisuje przepis, a ślinka juz cieknie ;)

Anonimowy pisze...

ja proponuję:kurki obgotować (1 minuta).podsmażyć na maśle z cebulą, dodać natkę pietruszki,śmietankę sól i pieprz i będą właśnie takie jak z przed lat. pozdrawiam

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails