this site the web
"Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku."
Julian Tuwim

Pierogi z jagodami


Znów pierogi! Ale latem ciężko sobie odpuścić - mimo, że wymagają odrobiny cierpliwości, to jedyny czas kiedy pierogi z jagodami tak smakują. Z mrożonych jagód to już nie to samo :-)


Pierogi z jagodami
Dwie porcje (w sumie ok. 40 pierogów)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 5 minut

Ciasto:
1 szkanka i 1 łyżka mąki
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki wrzątku
łyżeczka oleju słonecznikowego
pół rozbełtanego jajko (można dodać samo żółtko)

Farsz:
20dag jagód
2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
1/3 szklanki cukru

Dodatki:
śmietana, cukier, cynamon

1. Mąkę przesiać z solą na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać wrzątek i zagnieść lekko nożem, aby mąka wchłonęła wodę. Zostawić na 15 minut, aż lekko ostygnie i da się zagniatać dłonią. Po tym czasie dodać jajko i olej, zagnieść gładkie ciasto i przykryć, żeby nie wysychało.
2. Jagody dokładnie i delikatnie wypłukać, wysuszyć na ręczniku papierowym, wymieszać z bułką tartą i cukrem.
3. Ciasto podzieić na 2 lub 3 części (zależy od wielkości stolnicy), rozwałkować do 2mm, tylko trochę podsypując mąką. Dobrze, żeby z jednej strony ciasto było trochę bardziej lepkie - łątwiej będzie się sklejać.
4. Wycinamy krążki szklanką, nakładamy po łyżeczce jagód z cukrem i bułką i sklejamy. Układamy na omączonej desce lub tacy, przykryte ściereczką. Ważne, aby jak najkrócej stały gotowe i surowe, bo ciasto wigotnieje od farszu i pierogi zaczynają się przyklejać do siebie podłoża.
5. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wrzucenia (jeśli ciasto ejst barzdiej twarde, a pierogi grubsze czas trzeba wydłużyć). Podajemy ze śmietaną i cukrem, mogą być także posypane cynamonem.

8 komentarze:

NaStole.pl pisze...

Robiłam kilka dni temu. Ale chętnie bym Twoje zjadła tez :)

asieja pisze...

pierogi z jagodami są pyszne
a serduszkowe zdjęcie cudne

Paula pisze...

rewelacja! uwielbiam :)

aga pisze...

uwielbiam pierogi z jagodami! tez niedawno robilam takie, pozdrawiam:)

Ewa pisze...

Jaka super fota serduszkowa :). Skad taki nastrój? :):)
pozdrawiam

Unknown pisze...

pychotka! :)

kasiaaaa24 pisze...

Witaj :)

Chciałam Cię zaprosic do konkursu który zorganizowałam na swoim blogu :) Można wygrac fajne gadżety i kosz pysznosci. Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)

Magda pisze...

ooo witam dalszą sąsiadkę :) (Karolina będzie wiedzieć o kogo chodzi ;) ).
Przyznaję bez bicia, że jestem u Ciebie pierwszy raz, a tu takie pyszności :D

Pozdrawiam serdecznie
Magda

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails